Συγγραφείς

1 posts
Η Δάφνη Ακουμιανάκη είναι Διδάκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon Sorbonne και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά στο πεδίο του δημοσίου και του ευρωπαϊκού δικαίου.
View Posts →
1 posts
Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου, από το 1979 έως το 2016, δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris 2, το 1977. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται «Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας» (Θεμέλιο, 1983), «Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010» (Πόλις, 2011) και «Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες» (Μεταίχμιο, 2020). Ασκεί ενεργό δικηγορία από το 1978 και είναι μέλος της Επιτροπής της Βενετίας.
View Posts →
1 posts
Η Ευαγγελία (Ελίνα) Ασημακοπούλου είναι Διδάκτoρας Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αντικείμενο του Αστικού Δικονομικού Δικαίου. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Αστικό Δικονομικό και Εργατικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, στην Κύπρο. Είναι συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών, που έχουν τίτλο «Η σύγρονη φυσιογνωμία της συζητητικής αρχής» (2017), «Οι αγωγές αποζημίωσης λόγω παραβίασης δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού» (2018), «Η αοριστία των ανακοπών κατά τον ΚΠολΔ» (2022) και «Η διεθνής δικαιοδοσία των διαφορών εταιριών κατά τον Κανονισμό 1215/2012» (2023). Συμμετέχει στη διοργάνωση συνεδρίων και αναλαμβάνει τακτικά εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή νομικά συνέδρια. Έχει κάνει επιστημονικές διαλέξεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και συμμετέχει συχνά ως εισηγήτρια ζητημάτων Δικονομικού Δικαίου σε επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Αρθρογραφεί συστηματικά σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους.
View Posts →
1 posts
Η Φωτεινή Βάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Essex στην Αγγλία. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιστορίας της Φιλοσοφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2022-2024). Έχει συγγράψει τις μονογραφίες «Η πρόοδος στον Διαφωτισμό: Πρόσωπα και προσωπεία» (Αθήνα, Ευρασία, 2012) και «Νεοφιλελευθερισμός, δημοκρατία και δικαιώματα» (Αθήνα, Ευρασία, 2021). Επιστημονικά της άρθρα στις περιοχές της πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας και της κριτικής θεωρίας έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόγλωσσα και διεθνή περιοδικά.
View Posts →
1 posts
Η Μαγδαληνή-Χριστίνα Βλάχου-Βλαχοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994. Είναι υποψήφια Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έλαβε με άριστα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (2023) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2019). Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2012-2017), κατά τη διάρκεια των οποίων είχε άριστη επίδοση, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (2016) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Η διπλωματική της εργασία με τίτλο «Οι Πηγές του Δημοσίου Δικαίου» δημοσιεύτηκε στις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2020). Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και το βιβλίο της με τίτλο «Ανεξάρτητα Συστήματα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ)» (2022). Έχει κάνει πολυάριθμες δημοσιεύσεις (άρθρα, σχόλια νομολογίας, συμβολές σε συλλογικούς τόμους), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, οι οποίες αφορούν ιδίως το Δημόσιο Δίκαιο, το Δίκαιο της Ενέργειας, το Δίκαιο Περιβάλλοντος και το Δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων. Έχει διδάξει το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Sciences Po (Παρίσι), είναι Δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, υπήρξε νομική σύμβουλος της Υπουργού Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και, από το 2022, είναι πιστοποιημένη διαπραγματεύτρια ενέργειας και φυσικού αερίου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
View Posts →
1 posts
Ο Δημήτρης Βουκελάτος είναι δικηγόρος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης» της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επιστημονικό Στέλεχος της Μονάδας Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στα ζητήματα συνταγματικών ελευθεριών, στο δίκαιο των διοικητικών πράξεων και στο πεδίο της αστικής ευθύνης του Δημοσίου. Μελέτες του και σχολιασμοί δικαστικών αποφάσεων έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό νομικό Τύπο.
View Posts →
1 posts
Η Χριστίνα Γεωργοπούλου είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και ασχολείται με υποθέσεις κυρίως φορολογικού δικαίου. Είναι Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο διεθνές φορολογικό δίκαιο, κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών της ίδιας Σχολής στο δημόσιο δίκαιο και κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne στο φορολογικό δίκαιο. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
View Posts →
1 posts
Η Ειρήνη Γιαννάκη είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στο Δημόσιο Δίκαιο και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στα πεδία ενασχόλησής της και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν, ιδίως, το ενωσιακό δίκαιο, το δίκαιο των δημόσιων συμβάσεων και το δίκαιο του ανταγωνισμού, το συνταγματικό και το διοικητικό δίκαιο και η ρύθμιση αγορών.
View Posts →
1 posts
Ο Κώστας Π. Ελευθερίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής και Ιστορικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει διδάξει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Συνεργάζεται με το Ιστορικό Αρχείο Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και είναι συντονιστής του κύκλου πολιτικής ανάλυσης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων των ακόλουθων βιβλίων: «ΠΑΣΟΚ: άνοδος και πτώση (;) ενός ηγεμονικού κόμματος» (2013, με Χρ. Τάσση), «Το Πολιτικό Κόμμα» (2021) και «Η ιστορία του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών» (2022, με Β. Αγγελή και Μ. Μανιούδη). Έχει συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο «Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη» (2023). Έχει δημοσιεύσει κεφάλαια και άρθρα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά για τη θεωρία των κομμάτων, την ελληνική πολιτική και τις εργοδοτικές οργανώσεις στην Ελλάδα.
View Posts →
1 posts
Ο Ραφαήλ Μ. Ζώρζος είναι υποψήφιος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris Panthéon-Assas και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Δημοσίου Δικαίου (Droit public approfondi) του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο έλαβε και μεταπτυχιακό δίπλωμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (European Law). Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής αφορά την προστασία του κλίματος στο πλαίσιο του γαλλικού διοικητικού και του ενωσιακού δικαίου, εκπονείται δε υπό τη συνεπίβλεψη των Καθηγητών Anastasia Iliopoulou-Penot και Benoît Plessix. Παράλληλα με την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής εργάζεται ως assistant de recherche στην Έδρα OSE-AJIR του Πανεπιστημίου Paris Panthéon-Assas. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται το διοικητικό, το ενωσιακό και το περιβαλλοντικό με έμφαση στο κλιματικό δίκαιο.
View Posts →
1 posts
Η Ασπασία Θεοχάρη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2007. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (με έμφαση στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου, ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην επιστημονική κατεύθυνση του Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης (με έμφαση στο Διοικητικό Δίκαιο). Σήμερα, φοιτά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οικονομικά και Δίκαιο των Επιχειρήσεων (Economics and Business Law) της Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής του ΔΠΘ. Είναι υποψήφια Διδάκτορας Διοικητικού Δικαίου του ΑΠΘ.
View Posts →
2 posts
Ο Ακρίτας Καϊδατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι οι σχέσεις δικαίου και πολιτικής, ο δικαστικός έλεγχος του νόμου, η ελληνική συνταγματική ιστορία και ιστορία του συνταγματικού δικαίου. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο ερευνητικό πρόγραμμα PopCon (Populist Constitutionalism, Λαϊκιστικός συνταγματισμός). Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών και τρεις μονογραφίες: «Ο συνταγματισμός του Εικοσιένα: Η συνταγματική πρακτική της Επανάστασης μέσα από τις πηγές, 1821-1827» (2021), «Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων στην Ελλάδα, 1844-1935» (2016), και «Συνταγματικοί περιορισμοί των ιδιωτικοποιήσεων» (2006).
View Posts →
1 posts
H Ελένη Καλαμπάκου είναι Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη Σχολή αυτή, αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές της στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα «Η ισότητα αντιμέτωπη με τον θρησκευτικό πλουραλισμό: οι εξαιρέσεις λόγω θρησκείας από γενικούς και ουδέτερους νόμους». Από το 2020 υπηρετεί ως ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται τα ζητήματα ρατσισμού, πολυπολιτισμικότητας, μετανάστευσης και συνταγματικού λαϊκισμού. Προσεχώς θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Springer ο συλλογικός τόμος «The People’s Constitution.The Populist Transformation of Constitutional Law?», τον οποίο έχει συνεπιμεληθεί με τους Ι. Καμτσίδου, Α. Καϊδατζή, Χ. Παπαστυλιανό και Κ. Στρατηλάτη.
View Posts →
1 posts
Ο Θανάσης Καλόγηρος είναι υποψήφιος Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή της Σορβόννης και μέλος του Ινστιτούτου Νομικών και Φιλοσοφικών Επιστημών της Σορβόννης (ISJPS, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne / CNRS). Η διδακτορική του διατριβή έχει ως θέμα την έννοια της δημοκρατίας στο δίκαιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπονείται υπό την επίβλεψη του Ομότιμου Καθηγητή Bertrand Mathieu. Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Ελβετικό Ινστιτούτο Συγκριτικού Δικαίου (ISDC) και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα, με θέμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη.
View Posts →
1 posts
Η Μαρία Καλογήρου είναι υποψήφια Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris Nanterre και μέλος του Κέντρου Έρευνας και Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CREDOF). Η διδακτορική της διατριβή αφορά το δίκαιο της παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα και τη Γαλλία και εκπονείται υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Stéphanie Hennette-Vauchez. Έχει διδάξει Συνταγματικό, Διοικητικό και Ενωσιακό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris Nanterre και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα.
View Posts →
1 posts
Ο Γεώργιος Κ. Καράντζιος είναι υποψήφιος Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris-Panthéon-Assas. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο και τη Θεωρία Δικαίου. Η διδακτορική του διατριβή αναπτύσσει το ζήτημα της «προ-κατανόησης» στο Συνταγματικό Δίκαιο («Les préjugés en droit constitutionnel: contribution à une théorie de l’interprétation de la Constitution») και επιβλέπεται από τον Καθηγητή Denis Baranger. Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του φοιτητικού νομικού περιοδικού «Υπαγωγή», έχει δε εργαστεί ως δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως σε ζητήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου. Σχετικές μελέτες του και σχόλια νομολογίας έχουν δημοσιευτεί σε εγχώριες νομικές επιθεωρήσεις.
View Posts →
1 posts
Ο Ηλίας Κουβαράς είναι εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου επί θητεία στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων από το 2015. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως αντικείμενο την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από τη Διοίκηση (2015) και το θέμα της μεταδιδακτορικής του έρευνας ήταν «Οι συνέπειες της δικαστικής απόφασης ως θεμέλιο των νομικών κρίσεων» (2020). Η μονογραφία του «Το παραδεκτό στη διοικητική δίκη- Η πρόσβαση στο δικαστή υπό το φως των άρθρων 20 παρ. 1 του Συντάγματος και 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ» (2021) βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ιωάννη-Ίωνος Τσατσαρώνη. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό μελετών και συμβολών σε συλλογικά έργα και σε εγχώρια και ξενόγλωσσα νομικά περιοδικά.
View Posts →
1 posts
Ο Βαγγέλης Κουμαριανός είναι δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 1 Pantheon Sorbonne. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως το πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Συμμετέχει με δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, έχει συγγράψει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους. Το βιβλίο του «Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης» κυκλοφόρησε το 2023 από τις εκδόσεις Τόπος.
View Posts →
1 posts
Η Μαριέτα Μωραΐτη είναι Διδάκτoρας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αντικείμενο της Διοικητικής Δικονομίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος της ίδιας Σχολής. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής, η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Κ. Γώγου, είναι «Η αρχή της οικονομίας στις διοικητικές διαφορές». Για τις μεταπτυχιακές της σπουδές έλαβε υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Κατά τη διδακτορική της έρευνα έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ασχολείται με υποθέσεις δημοσίου δικαίου. Άρθρα, μελέτες και σχόλιά της έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
View Posts →
1 posts
Ο Ευθύμης Παπαβλασόπουλος σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρία των πολιτικών κομμάτων και στους θεσμούς του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μελέτες: «Πολιτικοί μετασχηματισμοί και πολιτική θεωρία στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα επεισόδιο από την αρχαιολογία του εκσυγχρονισμού», Αθήνα, Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2016, «Οι μεταμορφώσεις της ελληνικής (Κεντρο)δεξιάς στην “εποχή των ραγδαίων αλλαγών”» στο Μ. Αγγελίδης – Μ. Σπουρδαλάκης (επιμ.), Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές στη Δημοκρατία τον 21ο αιώνα., Πρακτικά συνεδρίου Αθήνα, 15-17 Δεκεμβρίου 2016, Τομέας Εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, 2018, σ. 259, «Μετατοπίσεις στο ελληνικό κομματικό σύστημα: από το ενιαίο μαζικό κόμμα του κράτους στο κόμμα “εκτάκτου εθνικής ανάγκης”», στο Ν.Γ. Γεωργαράκης – Ν. Δεμερτζής (επιμ.), Το Πολιτικό Πορτραίτο της Ελλάδας. Κρίση και η Αποδόμηση του Πολιτικού, Αθήνα, Gutenberg - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, 2015, σ. 141.
View Posts →
1 posts
Η Αικατερίνα Παπανικολάου είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Panthéon – Assas, Paris II (Sorbonne). Υπήρξε μέλος στη διοίκηση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ειδική νομική επιστήμων στον Συνήγορο του Πολίτη. Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως, το πεδίο των ατομικών δικαιωμάτων και τη λειτουργία των θεσμών του κράτους δικαίου. Έχει συγγράψει κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ παρεμβαίνει επικαίρως με θέσεις της στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
View Posts →
1 posts
Ο Νικόλαος Α. Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και επίτιμος δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος και Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθώς και πρόεδρος της Νομικής του Επιτροπής. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τη Φιλοσοφία του Δικαίου, την Ιστορία του Δικαίου και το Ποινικό δίκαιο. Έχει διατελέσει επίσης Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (2015 – 2016) και βουλευτής (2015 – 2019). Με την ιδιότητα του βουλευτή υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος κατά την Περίοδο ΙΖ΄ – Σύνοδο Δ΄ της Βουλής των Ελλήνων. Παρέσχε επίσης νομοπαρασκευαστικό έργο σε Επιτροπές και Ομάδες εργασίας στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε κατ’ επανάληψη μέλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων κατά την περίοδο της αυτοδιοίκησής του (1987 – 2019). Σήμερα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη) του ΑΠΘ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών.
View Posts →
2 posts
Η Ευαγγελία Παυλίδου είναι Πρωτοδίκης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και Διδάκτορας του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική διατριβή της έχει θέμα: «Η δεσμευτική ενέργεια των αποφάσεων της ποινικής και πολιτικής δικαιοδοσίας στη διοικητική δίκη» (2013), ενώ έχει γράψει και τη μονογραφία με θέμα: «Η συμμετοχή του τρίτου στη διοικητική δίκη: Παρέμβαση- Τριτανακοπή» (2017).
View Posts →
1 posts
Η Κατερίνα Πέρρου είναι δικηγόρος Αθηνών, εκλεγμένη Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου (Δημόσιο Οικονομικό Δίκαιο καθώς και Δημοσιονομικό και Φορολογικό Δίκαιο) στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 2016 υπηρετεί ως Δικηγόρος-Νομική Σύμβουλος στο Γραφείο Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολή του ΕΚΠΑ, από την οποία έλαβε επίσης μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της (PhD) στο Διεθνές Φορολογικό Δίκαιο στο Institute of Advanced Legal Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα διεθνούς φορολογικού δικαίου στο International Bureau of Fiscal Documentation (Άμστερνταμ) και Μεταδιδάκτορας Φορολογικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Queen Mary University of London και στο University of Amsterdam. Πέραν της διδακτορικής διατριβής («Taxpayer Participation in Tax Treaty Dispute Resolution», IBFD 2014), έχει δημοσιεύσει δυο μονογραφίες («Θεμελιώδη Δικαιώματα και Φορολογική Διαδικασία», Νομική Βιβλιοθήκη 2022, και «Οικονομική Ελευθερία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέτρα για την προστασία των δημοσίων εσόδων», Νομική Βιβλιοθήκη 2022) και πλήθος επιστημονικών μελετών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
View Posts →
1 posts
Η Κωνσταντίνα-Αντιγόνη Πούλου είναι Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Κατά την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα του Καθηγητή Wolfgang Kahl στο Ινστιτούτο Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου. Είναι δικηγόρος και νομικός σύμβουλος στον δημόσιο τομέα. Κύρια έργα της αποτελούν η μονογραφία της «Vertrauensgrundsatz und Rechtsstaatlichkeitskrise» (Mohr Siebeck, 2023) και η συμμετοχή της ως συγγραφέα στο έργο με τίτλο «Mutual Trust in Times of Crisis of EU Values – State of play and possible next steps» υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Fritz Thyssen Stiftung» (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2021). Οι δημοσιεύσεις της στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα αφορούν ζητήματα ευρωπαϊκού και εθνικού διοικητικού δικαίου.
View Posts →
2 posts
H Ευγενία Πρεβεδούρου είναι Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δικηγόρος Αθηνών. Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris II με τον βαθμό «Très honorable avec félicitations», για τη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε υπό την εποπτεία του Καθηγητή Yves Gaudemet με θέμα: «Les recours administratifs obligatoires. Étude comparée des droits allemand et français». Από την 1η Ιανουαρίου 1992 έως την 15η Οκτωβρίου 2001 εργάστηκε ως μόνιμη υπάλληλος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίδαξε, ως επισκέπτης καθηγητής (professeur invité), στα Πανεπιστήμια Paris I και Paris II και στο Πανεπιστήμιο Montpellier I. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έχει συγγράψει επτά μονογραφίες και μεγάλο αριθμό μελετών σε πολλά πεδία του Δημοσίου Δικαίου, στην ελληνική, στη γαλλική και στη γερμανική γλώσσα. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε συνέδρια, σεμινάρια και επιστημονικές εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχε σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
View Posts →
1 posts
Ο Χρήστος Ράμμος είναι Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα 38 έτη της θητείας του στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), διετέλεσε Εισηγητής, Πάρεδρος, Σύμβουλος και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος από το 2015 έως το 2018. Το ίδιο χρονικό διάστημα ανέλαβε διαδοχικά Πρόεδρος του ΣT' Τμήματος (2015 – 2017) και του Δ' Τμήματος του ΣτΕ (2017 – 2018). Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης και έχει διδάξει στη Σχολή Δικαστών. Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής του άδειας πραγματοποίησε άσκηση ενώπιον του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας (Conseil d’État). Έχει διατελέσει μέλος επιστημονικών σωματείων, έχει συγγράψει άρθρα, βιβλιοκρισίες και μελέτες νομικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει σε νομικά συνέδρια και σεμινάρια.
View Posts →
1 posts
Ο Γρηγόρης Ρουβάς είναι υποψήφιος Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Νομικών Σπουδών της ίδιας Σχολής, με ειδίκευση στο «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Είναι δικηγόρος και ασχολείται με υποθέσεις δημοσίου δικαίου. Μελέτες, άρθρα και σχόλιά του στα αντικείμενα του ουσιαστικού και δικονομικού διοικητικού δικαίου έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά.
View Posts →
1 posts
Ο Ανδρέας Σαμαρτζής είναι υποψήφιος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cambridge και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Ομάδας συζητήσεων θεωρίας δικαίου του Cambridge (Cambridge Legal Theory Discussion Group). Η διδακτορική του διατριβή αναπτύσσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για την αξιολόγηση ισχυρισμών δικαιοδοτικής υπεροχής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανωτάτων δικαστηρίων των Κρατών-Μελών. Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την επίβλεψη του Δικαστή Κωνσταντίνου Λυκούργου. Έχει ακόμα διατελέσει βοηθός δικαστή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής. Άρθρα, σχόλια νομολογίας και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί σε αγγλικά νομικά περιοδικά, όπως τo European Constitutional Law Review, το Human Rights Law Review και το European Law Review. Ομιλεί αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.
View Posts →
2 posts
Η Μαρία Σαπαρδάνη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στον Τομέα Διεθνών Σπουδών. Σήμερα είναι δικηγόρος και Υποψήφια Διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Επενδυτικό Δίκαιο. Για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής έχει λάβει υποτροφία από το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) και από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD με πόρους από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Από το 2019 εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΔΕΟΔ, υπό την προεδρία του Ομ. Καθηγητή Βασίλειου Σκουρή. Αποτελεί μία εκ των συγγραφέων του έργου «Mutual trust in times of crisis of EU values: State of play and possible next steps» (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2020), το οποίο εκδόθηκε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Fritz Thyssen Stiftung, ενώ συμβολές της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικούς τόμους και νομικά περιοδικά. Οι δημοσιεύσεις της στην ελληνική και αγγλική γλώσσα αφορούν ζητήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διεθνούς Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διεθνούς Εμπορικού/Επενδυτικού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας.
View Posts →
1 posts
Ο Άγγελος Π. Σεριάτος είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών του University of Amsterdam στην Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην πολιτική επικοινωνία και την μεθοδολογία στις Κοινωνικές Επιστήμες. Σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διερευνώντας θέματα εκλογικής συμπεριφοράς και μεθοδολογίας έρευνας. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιο αλλά και Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ γύρω από θέματα που σχετίζονται με την εκλογική κοινωνιολογία και την μεθοδολογία στην κοινωνική και πολιτική έρευνα. Μεταξύ των πρόσφατων δημοσιεύσεών του περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν την αρνητική κομματική ταύτιση και τη διαίρεση Αριστεράς-Δεξιάς στην μετα-μνημονιακή Ελλάδα (Τσατσάνης, Τεπέρογλου & Σεριάτος, 2020), το φαινόμενο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος (Μοσχονάς & Σεριάτος, 2022) και την εκλογική γεωγραφία των δημοτικών εκλογών του 2023 στην Αθήνα (Σεριάτος, 2023 - υπό έκδοση). Από το 2019 εργάζεται ως διευθυντής ερευνών της εταιρίας ερευνών Prorata, έχοντας συνεργαστεί με Ινστιτούτα, ΜΚΟ και πολιτικά κόμματα, όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung και τη Διεθνή Αμνηστία, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών.
View Posts →
1 posts
Ο Νικόλαος Σημαντήρας είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και ιδίως Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2002-2007), στο πλαίσιο των οποίων φοίτησε για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Essex (2006). Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Ludwig-Maximilians-Universität Μονάχου (LL.M., 2010), όπου αναγορεύτηκε Διδάκτορας Νομικής (Dr. iur., summa cum laude, 2015). Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης (wissenschaftlicher Mitarbeiter) της Νομικής Σχολής του LMU Μονάχου, όπου δίδασκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (2010-2013). Υπηρέτησε, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο Νομικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας (2015-2020). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για διδακτορική (2008-2012) και μεταδιδακτορική (2019-2021) έρευνα. Παράλληλα με την εκπλήρωση των πανεπιστημιακών του καθηκόντων ασκεί ελεύθερη και συμβουλευτική δικηγορία, κυρίως στο πεδίο του δημοσίου δικαίου. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Επιστημονικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (από το 2023). H διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Netzwerke im europäischen Verwaltungsverbund. Legitimation durch Verantwortung polyzentrischer Governance-Strukturen» έχει εκδοθεί στη σειρά Verfassungentwicklung in Europa του εκδοτικού οίκου Mohr Siebeck της Τυβίγγης (2016). Η μονογραφία του «Διοικητικές κυρώσεις. Δικαιοκρατικές εγγυήσεις και όρια επιβολής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2021).
View Posts →
1 posts
Η Αθηνά Σκουλαρίκη είναι μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Εθνικισμού: λόγος και πολιτική». Η διδακτορική της διατριβή, που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Paris 2 υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή R. Rieffel, έχει τίτλο: «Au nom de la nation : le discours public en Grèce sur la question macédonienne et le rôle des médias» (2005). Ειδικεύεται στην ανάλυση του πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου, στη μελέτη του εθνικισμού, σε θέματα ετερότητας και μειονοτήτων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, ενώ έχει ερευνήσει εκτεταμένα και τις σύγχρονες πτυχές του Μακεδονικού ζητήματος.
View Posts →
2 posts
Ο Νίκος Σουρής είναι υποψήφιος διδάκτορας Νομικής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Δημόσιο Δίκαιο (Master 2 Droit public approfondi) του Πανεπιστημίου Paris-Panthéon-Assas. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν οι θεμελιώδεις έννοιες του δημοσίου δικαίου και της συνταγματικής θεωρίας, η θεωρία του Κράτους και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και η εξέλιξη του δημοσίου δικαίου υπό την επίδραση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του παγκόσμιου συνταγματισμού. Θέμα της διπλωματικής του εργασίας ήταν «Οι συντακτικές συνελεύσεις στη θεωρία και την πράξη της ριζοσπαστικής δημοκρατίας» (Les assemblées constituantes dans la théorie et la pratique de la démocratie radicale). Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
View Posts →
1 posts
Η Δήμητρα Σπαρτοπούλου είναι υποψήφια διδάκτορας Νομικής και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Δημοσίου Δικαίου (Droit public approfondi) και του διπλώματος Φιλοσοφίας του Δικαίου (D.U. Philosophie du droit) του Πανεπιστημίου Panthéon-Assas. Η διδακτορική της διατριβή αφορά την εξέλιξη της αρχής της ισότητας στο γαλλικό δημόσιο δίκαιο (L’évolution du principe d’égalité en droit public français) και επιβλέπεται από τους καθηγητές Patrick Savidan και Olivier Jouanjan. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η πολιτική φιλοσοφία, το συνταγματικό δίκαιο, η ιστορία πολιτικών ιδεών, η συνταγματική ιστορία και η ηθική φιλοσοφία. Είναι απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
View Posts →
1 posts
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα ακόλουθα άρθρα: «State Transformations: From the "Powerless” to the "Entrepreneurial State”» (David Broder et al επιμ. Facing the State: Left Analyses and Perspectives, Λονδίνο, Merlin Press, 2023), «The Class – Party Relationship and the Challenge to Party Building for the Radical Left» (Greg Albo, Stephen Maher, Alan Zuege επιμ., State Transformations, Classes, Strategy, Socialism, Leiden, Brill, 2021), «Crisis of Transformative Politics and Challenges for the Left Theory» (Mapping new Theoretical Agendas and Ideas, Transform, Merlin Press, 2022) και «Reimagining Socialist Parties and Practice» (The Socialist Project, The Bullet, 7 September 2021).
View Posts →
1 posts
Η Μαριάνθη Σταθάκη, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Δημοσίου Συγκριτικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon – Sorbonne και Διδάκτορας Δημοσίου Συγκριτικού Δικαίου του ίδιου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική της διατριβής, με θέμα «Η αμοιβή του αντισυμβαλλομένου της Διοίκησης στις Δημόσιες Συμβάσεις- Συγκριτική Μελέτη ανάμεσα στο γαλλικό, το ελληνικό και το γερμανικό δίκαιο», τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης διατριβής στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Γαλλογερμανικού Πανεπιστημίου (Université franco-allemande). Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διατριβής της, παρέδωσε προπτυχιακά φροντιστηριακά μαθήματα Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon – Sorbonne και επισκέφθηκε ως ερευνήτρια το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Γερμανικού Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με υποτροφίες του Ιδρύματος HESAM Université (υποτροφία διεθνούς κινητικότητας «Claude Lévi- Strauss») και του Γαλλογερμανικού Πανεπιστημίου. Διδάσκει ως μέλος ΣΕΠ στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Αρθρογραφεί για ζητήματα διοικητικού δικαίου.
View Posts →
1 posts
Ο Άγγελος Στεργίου γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1957 στη Θεσσαλονίκη. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1980, έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο D.E.A. στο Droit social του Πανεπιστημίου Paris I. Τον Δεκέμβριο 1985 αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris I - Panthéon- Sorbonne. Για τη διατριβή του βραβεύτηκε από το Centre Français de Droit Comparé. Αφού πέρασε από όλες τις ενδιάμεσες βαθμίδες, τον Δεκέμβριο 2005 εκλέχτηκε τακτικός Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το 1982 είναι δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
View Posts →
1 posts
Ο Δημήτρης Τσαραπατσάνης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γιορκ (Ηνωμένο Βασίλειο) και δικηγόρος Αθηνών. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου Πανεπιστημίου στο ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο. Αναγορεύτηκε Διδάκτορας με διάκριση από το Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, στο οποίο έκανε προηγουμένως μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) στη θεωρία του δικαίου, εκπονώντας διπλωματική εργασία σχετικά με τα προβλήματα που θέτει η κριτική των δικαιωμάτων του κινήματος Critical Legal Studies. H διδακτορική διατριβή του, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή M. Troper, είχε θέμα «Les fondements éthiques des discours juridiques sur le statut de la vie humaine anténatale» (Presses universitaires de Paris Nanterre, 2010) και τιμήθηκε με το βραβείο Paul Ricœur. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στη θεωρία του δικαίου, τη συνταγματική θεωρία, το δίκαιο και τη βιοηθική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τεχνητή νοημοσύνη.
View Posts →
1 posts
Ο Βασίλειος Χατζηγιαννάκης είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων της Σχολής Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύεται στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων, στο δίκαιο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και στο δίκαιο περιβάλλοντος. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Οι Έλεγχοι Νομιμότητας στις Δημόσιες Συμβάσεις» (Νομική Βιβλιοθήκη, 2023). Έχει διατελέσει μέλος Ομάδων Εργασίας προς υποβοήθηση του έργου της ΕΑΑΔΗΣΥ κατά τη σύνταξη πρότυπων τευχών δημοπράτησης (2020-2021) και μέλος της νομοθετικής ομάδας εργασίας για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων (2018-2019).
View Posts →
1 posts
Ο Βασίλης Χατζόπουλος είναι Καθηγητής στο αντικείμενο «Ευρωπαϊκό δίκαιο και Πολιτικές» στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Προηγουμένως ήταν Καθηγητής στο ίδιο αντικείμενο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου διετέλεσε και Πρόεδρος του Τμήματός του και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Είναι επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ (Βέλγιο). Ειδικεύεται σε θέματα θεσμών και διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εσωτερικής αγοράς, απελευθέρωσης των υπηρεσιών και οργάνωσης της δημόσιας υπηρεσίας (ΥΓΟΣ), κρατικών προμηθειών και κρατικών ενισχύσεων, καθώς και σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις μονογραφίες: «Le principe communautaire d’équivalence et de reconnaissance mutuelle dans la libre prestation de services» (Sakkoulas/Bruylant, 1999), «Ο Κανόνας των βασικών διευκολύνσεων (essential facilities) στο ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο του ανταγωνισμού» (Αντ. Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή, 2002), «Regulating Services in the EU» (Oxford: OUP, 2012) και «The Collaborative Economy under EU Law» (Portland/Oregon: Hart, 2018). Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά πάνω από εκατό άρθρα και σχολιασμούς αποφάσεων σε περιοδικά με κριτές, καθώς και πάρα πολλές βιβλιοκριτικές. Έχει σημαντική εμπειρία ως δικηγόρος στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα σε θέματα δημοσίων συμβάσεων και κρατικών ενισχύσεων, καθώς και σε εκπαιδευτικά θέματα.
View Posts →
1 posts
Η Σταυρούλα Χατζοπούλου είναι Εφέτης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Δημοσίου Δικαίου» της Νομικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Από τον Δεκέμβριο του έτους 2023 έχει τοποθετηθεί ως υπεύθυνη Δικαστική Λειτουργός του Γραφείου Νομολογίας και Έρευνας του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Ως Πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων διετέλεσε Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης (εκπαιδευτής) των υποψηφίων Παρέδρων εκπαιδευτικών σειρών της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
View Posts →
2 posts
Ο Χάρης Χίου είναι απόφοιτος και Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αντικείμενο του Συνταγματικού Δικαίου. Το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ήταν εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εκπονεί τη μεταδιδακτορική του έρευνα. Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος σε θέματα ανάλυσης και διαμόρφωσης ρυθμιστικού πλαισίου και κανονιστικής συμμόρφωσης, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και μετέπειτα στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.
View Posts →
1 posts
H Βασιλική Χρήστου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2019. Ως αριστούχος απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, πραγματοποίησε τις διδακτορικές της σπουδές με υποτροφία της DAAD στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Χαϊδελβέργης. Έχει επισκεφτεί ως ερευνήτρια το Κολλέγιο Γούλφσον του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Χαϊδελβέργης, καθώς και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χούμπολντ στο Βερολίνο. Έχει συγγράψει μονογραφίες και άρθρα για τον μισαλλόδοξο λόγο, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον κοινοβουλευτισμό, τη συνταγματική ιστορία του 19ου αιώνα κ.ά.
View Posts →
1 posts
Η Στέλλα Χριστοφορίδου είναι δικηγόρος, Διδάκτoρας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι υπεύθυνη ύλης του περιοδικού «Περιβάλλον και Δίκαιο», μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εντεταλμένη διδάσκουσα του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
View Posts →
1 posts
Ο Θωμάς Ψήμμας γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αίγιο. Είναι απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων του ίδιου Πανεπιστημίου στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου, με ειδίκευση στη Φιλοσοφία του Δικαίου (2012-2014) και στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη (2015-2017). Στο παραπάνω Πανεπιστήμιο ανακηρύχθηκε το 2020 και Διδάκτορας της Νομικής Σχολής στη Φιλοσοφία του Δικαίου, υποστηρίζοντας τη διδακτορική διατριβή με τίτλο «Η αρχή της ισότητας στην κοινωνική ασφάλιση: Στο μεταίχμιο μεταξύ αναδιανομής και ανταποδοτικότητας», η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Κ. Σταμάτη και για την οποία έλαβε υποτροφία από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή της διατριβής αυτής εκδόθηκε σε βιβλίο τον Σεπτέμβριο 2020 από τις εκδόσεις Σάκκουλα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) με τίτλο «Τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης: Διανεμητική δικαιοσύνη, ισότητα, δημοκρατία». Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά νομικά περιοδικά.
View Posts →

Μετάβαση στο περιεχόμενο